En velskrevet CV gir deg en betydelig fordel i jobbsøkingen. Vi har brutt ned trinnene for å perfeksjonere CVen din, slik at du kan skrive en profesjonell, effektiv og imponerende CV, enkelt og raskt.

Fortsett å skrive - 7 viktige trinn:

 1. Hovedprinsipper
 2. Hvor å lage en CV
 3. Generelt utseende og designmaler
 4. CV struktur
 5. Innhold
  1. Personlige opplysninger
  2. Introduksjon
  3. Yrkeserfaring
  4. Ekspertise
  5. Utdannelse
  6. Referanser
 6. Rekrutterere og rekrutteringssystemer
 7. CV for flytting av posisjoner

 

Hovedprinsipper

Mange kandidater sender CV til en rekke stillinger, men får ikke svar, mens andre får svar hver gang de søker – så hvorfor skjer dette? Noen ganger kan det være et resultat av et godt tilkoblet nettverk, andre ganger kan det bare være ren flaks. Regardless av grunnen, å ha en sterk CV vil gjøre et positivt inntrykk på ansette ledere og rekrutterere og skille deg fra andre kandidater.

En CV er en selv-markedsføring verktøy som er viktig i enny jobbsøking. Ikke bare viser det dine ferdigheter og prestasjoner, men også med riktig mal og veiledning, kan hjelpe deg med å skille seg ut fra andre kandidater og få deg gjennom den første screeningfasen. Studier viser at i arbeidsmarkedet, passerer ikke de fleste CVer den første screeningen.

Rekrutteringsbyråer mottar hundrevis av CV-er daglig for hver ledige stilling, og dette antallet økte etter Covid-19-pandemien. Disse CV-ene gjennomgår en innledende screening fra byrået, og sendes deretter videre til interne rekrutterere for å skjerme for sine interne stillinger. Screeningprosessen slutter imidlertid ikke der. Rekrutterere bruker flere screeningmetoder, for eksempel intervjuer og vurderingstester, for å sikre at de finner riktig passform for sine åpne stillinger. Gitt denne lange prosessen og den store mengden CV mottatt for hver rolle, tar en erfaren rekrutterer bare 5-10 sekunder å skjerme en CV. Hvis en CV ikke er imponerende og profesjonell, er sannsynligheten for at CVen beveger seg forbi den første screeningfasen slank.

For å sikre at CV-en din skiller seg ut og beveger seg forbi den første screeningfasen, har vi skissert de tre hoveddelene i et CV-utseende, struktur og innhold - og vi vil diskutere dem i detalj.

 

 

Hvor skal du lage CVen?

Det første trinnet for å lande din neste karrieremulighet er å lage CV-en - men hvor skal du lage den? Det anbefales ikke å sende en CV i Word-format, tekst eller bilde, da det ser uprofesjonelt ut og kan også føre til:

 • Problemer med mottak av CV-formatet ved å rekruttere systemer for rekrutteringsbyråer.
 • Rekrutteringsbyråer kan redigere filen uten din viten.
 • Filen kan vises annerledes på en telefon, nettbrett eller datamaskin.
 • Slike formater lagrer personlig informasjon, inkludert navnet på den siste personen som lagret filen, tidspunktet for opprettelsen, og plasseringen av filen. Disse detaljene er unødvendige og får filen til å se uprofesjonell ut.

Så, hva skal du gjøre?

Du bør sende inn din CV i PDF-format. Dette er også formatet vi bruker i plattformen vår, av flere grunner:

 • Designet er endelig og ser likt ut i ethvert system.
 • Det er profesjonelle design som sparer deg for verdifull tid.
 • Filen kan ikke redigeres.
 • Ingen personlige opplysninger lagres i filegenskapene.

Generelt utseende og designmaler

En CV skal være pen, grammatisk korrekt, klar og kortfattet. Slurvete skriving vil gi et negativt inntrykk på rekruttereren, da de kanskje tror at du ikke er profesjonell nok, og dermed reduserer sjansene dine for å fortsette til neste trinn i rekrutteringsprosessen.

Det er viktig å investere i CV-ens format, da et profesjonelt format vil øke recruiters interesse for CV-en din. Selv om en imponerende CV ikke automatisk får foten i døren, gir den deg et konkurransefortrinn som vil skille deg fra konkurrerende kandidater.

Den gode nyheten er at du ikke trenger å ha fancy grafisk design ferdigheter for å oppnå den imponerende CV du leter etter. Med vår plattform kan du enkelt velge mellom flere maler som ble designet av rekrutteringseksperter for å understreke dine sterkeste ferdigheter. Disse designene er tilgjengeligenettstedet vårt, slik at du kan fokusere tid og energi på jobbsøkingen.

 

 

CV struktur

La oss nå diskutere hvordan CVen din skal struktureres. Dette er et viktig element for å lage din CV, da det vil hjelpe rekrutterere å komme rett til detaljene som betyr noe. Spesielt vil en logisk rekkefølge gi rekrutterere et nøyaktig bilde av de ulike stadiene av karrieren din, uten innhold på dette tidspunktet.

Den vanligste strukturen over hele verden, som er grunnlaget for vår resume skriveplattform, er å liste opp dine personlige opplysninger, introduksjon, arbeidserfaring, kurs, utdanning, hobbyer og referanser.

Du bør skrive CV-en din i omvendt kronologisk rekkefølge - Hver kategori skal starte med din mest relevante erfaring (jobber, grader, kurs), mens din første jobb, grad eller kurs skal vises sist. Denne ordren er spesielt nyttig da den presenterer dine mest relevante ferdigheter helt i begynnelsen, slik at rekrutterere kan bruke sine 5-10 sekunders screening til god bruk. Det vil hjelpe dem å forstå din erfaring uten å måtte gå gjennom andre roller som kanskje ikke er relevante for stillingen du søker på.

Denne strukturen er utrolig dynamisk, og du kan gjøre noen endringer på måter du ønsker. For eksempel, hvis du er nyutdannet uten yrkeserfaring, og hovedferdigheten du har er graden du har fullført, kan det være lurt å flytte utdanningsdelen under introduksjonen og før arbeidserfaringen din (hvis det er noen).

 

Innhold

Innholdet i CV-en din hjelper rekruttereren med å avgjøre om du er egnet for stillingen eller ikke. Her er noen av de grunnleggende elementene som bør inkluderes, etterfulgt av noen som er hyggelig å ha.

Obligatoriske deler:

 • Personlig informasjon (telefonnummer, e-post osv.)
 • Innledning (ikke nødvendig, men anbefalt)
 • Opplevelse
 • Ferdigheter
 • Utdannelse

Valgfrie deler:

 • Ytterligere personlige opplysninger
 • Frivillig arbeid
 • Sertifikater for fortreffelighet og deltakelse i forskning
 • Hobbyer

En CV bør ikke inneholde alle stillingene du har hatt siden starten av karrieren din, but det bør vekke interessen til rekrutterere og hjelpe dem å forstå din erfaring. I et intervju (telefon eller frontal) vil du kunne utdype din erfaring som ble kort diskutert i din CV.

Et nyttig tips er å lage flere versjoner av CV-en din for å skreddersy kravene til hver rolle du søker på. Du vil være sikker på at du ikke sender ut en generisk CV til roller som har forskjellig ansvarsområde, men heller fremheve innholdet som er relevant for hver rolle. For eksempelkan du være akkurat den rette kandidaten for stillingen som "salgssjef", så vel som "salgsrepresentant", men du bør presentere en ulik verktøykasse for hver stilling.

Et annet tips for å styrke innholdet i CV-en din er å fjerne pronomen helt - du trenger ikke å bruke 'jeg', 'han' eller 'hun' fordi bruken er underforstått. Tross alt skriver du en CV om dine ferdigheter og erfaringer.

Person- og kontaktinformasjon

Det anbefales å inkludere kontakt- og personopplysninger som er relevante for enten landet der det befinner seg eller stillingen du søker på. Det er forskjellige praksiser i hvert område (en CV med eller uten bilde, inkludert landprefiks, osv.). Noen områder krever at du spesifisere hvilken type førerkort du har, mens andre steder kan finne denne informasjonen irrelevant.

For de fleste stillinger er følgende detaljer obligatoriske: fullt navn, telefonnummer og e-post. Du kan også inkludere en by eller et land, utenlandsk statsborgerskap og fødselsår, men denne informasjonen er valgfri, og du bør legge den til hvis du tror det kan øke sjansene dine for å bli vurdert for stillingen.

 

Sammendrag

Basert på gjennomganger av mange CV-er, er et CV-sammendrag gunstig for helhetsinntrykket på rekrutterere. Siden rekrutterere går gjennom mange CV-er og kan føle seg overveldet som et resultat, bidrar et CV-sammendrag til å gi klarhet i kaoset. Et sammendrag som oppsummerer din profesjonelleerfaring kan hjelpe rekrutterere med å gjenvinne fokuset og forstå raskt hvem du er og hvilken type jobb du leter etter.

Et sammendrag gir også et personlig preg på en CV. Det er stedet å skrive om dine spesielle prestasjoner eller statistikker du vil at rekruttereren skal ta hensyn til. Feller eksempel: "Dyktig administrativ assistent med over 9 års kontorerfaring, som spesialiserer seg på administrativt arbeid, problemløsing, planlegging og optimal assistanse. Bevist effektivitet med en evne til raskt å lære og navigere i ethvert dataprogram, eller kontor arkiveringssystem".

Du bør inkludere stillingen i introduksjonen (for eksempel - "Salgssjef"), betydelige prestasjoner ("Grad med gode karakterer", "PhD i fysikk"), dine viktigste ferdigheter ("HR-spesialist", "WEB-utviklingsspesialist") og et fokus på søket ditt ("Fulltid", "Oslo avdelingen").

Det anbefales å legge til en linje for å formidle din motivasjon, energi og ønske om å bli akseptert for stillingen. Ikke skriv lang introduksjon fordi det kan gjøre mer skade enn godt. Vær kort, tydelig og rett på sak og husk at introduksjonen skal gi en følelse av hvem du er som kandidat.

Hvis du ikke er sikker på at du trenger å inkludere en introduksjon, må du ikke legge den til i det hele tatt. Enn irrelevant introduksjon kan gi rekrutterere feil inntrykk.

Yrkeserfaring

Din yrkeserfaring forteller rekruttererne om du er egnet for jobben. Vær nøye med å skrive denne delen.

Det er unødvendig å inkludere hele din profesjonelle fortid, men bare de siste 10 årene og bare de relevante stillingene, for eksempeli f du jobbet en stund i løpet av videregående skole som servitør, studerte deretter regnskap og nå leter du etter en jobb som regnskapsfører, ikke nevn det. Dette handler ikke om å skrive en selvbiografi, men om å gi rekruttereren relevant informasjon for å avgjøre om du er egnet for jobben. Hold CVen kort, klar og konsis.

Som nevnt tidligere, bør du skrive i omvendt kronologisk rekkefølge, med din siste eller nåværende posisjon som vises først på listen, da det mest sannsynlig vil være den du skal utdype senere i et intervju.

Du bør huske på at rekrutterere foretrekker kulepunktskrivingsstil og ikke et beskrivende avsnitt. Hvert kulepunkt bør være unikt og gi detaljer om de ulike aspektene av din rolle.

Eksempler:

 • Leder et globalt salgsteam på 10 ansatte i Norge og i utlandet.
 • Utvikling av komplekse websystemer ved hjelp av Python, Java og Node.JS teknologier.
 • Butikkskiftleder, ansvarlig for ansattes skift og lagerarbeid.
 • Ansvarlig for tverrorganiseringsprosjekter, møte mål og administrere et årlig budsjett på 250 millioner kroner.

Det er viktig å inkludere alle de viktigste aspektene ved jobben; Ikke underselg deg selv, men ikke overstatlige områder du ikke har erfaring med. Du kan bli spurt om detaljene under et intervju, og du bør føle deg komfortabel med å utdype hva du skrev.

Det er her du bør oppgi din kompetanse, prosjekter du har jobbet med, spesielle prestasjoner, produktivitet, spare tid og penger for et selskap, profesjonelt lederskap, forbedre en bestemt prosess og alle andre punkter som beriker opplevelsen din.

 

 

Hvordan skrive en CV

Ferdigheter

 Kompetansen er din verktøykasse for jobben. Det er i utgangspunktet de faglige ferdighetene du har fått gjennom årene. I dag bruker selskaper rekrutteringssystemer, som skanner og henter informasjon fra CV-en din, inkludert ekspertisen din. Det anbefales å fokusere og angi kun den kompetansen som er relevant for stillingen du søker på, og sørge for at rekkefølgen er riktig, det vil si start fra den mest relevante ferdigheten for en bestemt stilling.

Videre kan ferdighetene deles inn i to typer – myke ferdigheter ("Tidsstyring", "Kritisk tenkning") og harde ferdigheter ("kodingsevne", "fremmedspråklige ferdigheter"). Det er viktig å matche ferdigheten til stillingen, fra den mest relevante til den minste. For eksempel, for stillingen som salgsrepresentant, bør du oppgi at du er serviceorientert og har gode menneskelige relasjoner, men for en annen stilling, for eksempel programmerer, er det mindre relevant og andre ferdigheter kreves.

Utdannelse

Du kan endre utdanningsdelen i henhold til stillingen og yrket ditt. Feller eksempel, for en talentfull programmerer, er en grad mindre viktig enn praktisk erfaring, og derfor kan slike kandidater finne mange stillinger uten en grad.

I motsetning til dette krever visse stillinger innen lov, regnskap, medisin og humaniora en grad fra visse akademiske institusjoner. For slike stillinger kan det også være lurt å legge til vitenskapelige publikasjoner hvis du har noen eller en avhandling eller doktorgradsavhandling.

Som nevnt tidligere, bør utdanningen også skrives i omvendt kronologisk rekkefølge, og kan også omfatte online kurs, seminarer og sertifikater. Hvis du har en høyskole- eller universitetsgrad, er det ikke noe poeng i å oppgi videregående skole, da det ikke er relevant for rekrutterere.

Referanser

De fleste rekrutterere kan be deg om å gi dem referanser; tidligere sjefer eller kolleger de kan snakke med om deg. Deter et veldig viktig skritt, og du bør bare gi dem kontaktinformasjon til folk som vil anbefale deg. Rekrutterere legger stor vekt på dette stadiet, så du bør ikke inkludere en tidligere sjef eller kollega som ikke ville argumentere for kandidaturet ditt. Prøv i stedet å finne en alternativ referansekilde eller orientere rekruttereren din om kompleksiteten i forholdet ditt.

Kontaktinformasjonen til referansene kan oppgis i CV-en som den siste kategorien, men i de fleste tilfeller er det ikke vanlig å spesifisere navn eller kontaktinformasjon. I stedet kan du si "Referanser vil bli gitt på forespørsel".

 

Rekruttsystemer - ATS

Den nåværende teknologien som brukes i dag for å skanne og filtrere CVer, kalles ATS. Dette systemet er designet for å hjelpe rekrutterere i den komplekse prosessen med å gjennomgå og sortere CVer, og til slutt hjelpe dem med å administrere prosessen effektivt.

Når du sender en CV til selskapets e-post, eller sender den via et selskaps nettsted, kommer CVen din til et rekrutteringssystem som automatisk analyserer, filtrerer og behandler den, samt trekker ut informasjon fra den for å avgjøre om den skal sendes til ansettelsesansvarlig - alt uten menneskelig kontakt.

Dette er grunnen til at du bare bør jobbe med offisielle CV-produsenter, for eksempel plattformen vår, som har muligheten til å gå gjennom den første screeningfasen av slike systemer. Du kan også "slå algoritmen" ved å inkludere søkeord i CV-en din (hvis du har relevant erfaring). Ikke ta med søkeord hvis du ikke har den rette opplevelsen bare for å "slå systemet".

 

CV for flytting av posisjoner

Det er spesifikke jobbsøkingspraksis i hvert land, inkludert hvordan du skriver en CV. Det kan være forskjellige krav i ulike yrkesområder. Du bør gjennomføre foreløpige undersøkelser og forstå hvordan prosessen gjennomføres i et bestemt land før du sender inn CVen til et selskap som er lokalisert i det landet, se på eksempler på CV-er, snakk med folk som bor i det landet og lær praksisen.

USA og Europe har forskjellige krav, til tider også innenfor landene selv. Feller forekomst, noen ser på et bilde av en kandidat som obligatorisk, og noen gjør det ikke. Noen krever et følgebrev og til og med en indikasjon på sivilstatusen din, den trenger for å estimere kostnadene for flyttingen.

 

Konklusjon: Vi har gitt deg viktig informasjon som trengs for å bygge en profesjonell CV som vil fange enhver arbeidsgivers oppmerksomhet på få sekunder. Sjekk ut våre førsteklasses CV-eksempler og prøv cv-norge.com fantastiske CV-byggeren som vil spare deg for tid og gi deg et intervju for drømmejobben din!